Kongsi Rahsia : Peria....

Salam semua...hiiii

meh kita kongsi rahsia alam....peria yang dimaksudkan bukanla cowok or jejaka malaya yer...hihihi...nih makanan...

dulunya, MC cukup tak suka makan peria..pahitnya....tapi sekrg dah cam ketagih pulak...tapi tuh pun kalau kena gaya memasaknya la kan...

MC mula makan peria setelah mencuba masakan peria goreng kakak ipar, tak tau cam mana terus jatuh cinta....tapi peria katak ...MC jauhkan...dengaq cerita pahit sgt...so tak berani lagi nk try..



Tip mengenai peria: sumber:http://www.sajionline.com.my/index.php/info-makanan/749-khasiat-peria.html


• Pilih peria yang belum masak dan masih keras
• Elak membeli yang telah bertukar warna kekuningan atau menjadi lembut. Peria yang masak lebih pahit rasanya.
• Simpan peria di bahagian sayuran dalam peti sejuk untuk mengelaknya daripada cepat masak dan menjadi lebih pahit.
• Untuk mengurangkan rasa pahit, rendam peria di dalam air garam kira-kira setengah jam sebelum memasaknya.
• Peria kecil lebih pahit berbanding yang besar.
• Jangan makan terlalu banyak peria dalam sehari kerana ia akan menyebabkan sakit perut atau cirit-birit.
• Jika buat jus peria, campurkan dengan madu, jus lobak merah atau epal agar lebih sedap.



Baca lagi untuk mengetahui khasiat dan kemudaratan untuk sesetangah orang yer... :)

Khasiatnya:

- rawat kencing manis:

Doktor dari England telah membuat penyelidikan untuk mencari nilai saintifiknya. Hasilnya mereka menemui hypoglycemic atau insulin. Seterusnya mereka mencipta plantinsulin untuk mengurangkan kandungan gula dalam darah dan air kencing.

Caranya: Kaedah yang paling mudah untuk merawat penyakit ini ialah dengan meminum jus yang di ambil daripada empat atau lima biji peria pada setiap pagi. Bijinya yang dihancurkan boleh dicampurkan ke dalam makanan. Sekiranya tidak mahu meminum jusnya, penghidap diabetes juga boleh meminum air rebusan beberapa potong peria ataupun menggunakannya dalam bentuk serbuk

-rawat buasir:

Caranya: dengan mencampurkan jus yang boleh diperolehi daripada daunnya ke dalam segelas susu. Ia hendaklah di minum setiap pagi selama sebulan untuk merawatnya. Akarnya yang telah di hancurkan pula di gunakan untuk di sapukan ke tempat buasir.


Peria juga dikatakan mempunyai khasiat perubatan lain, antaranya mengubati penyakit taun di peringkat awal, meningkatkan tenaga dan stamina, baik untuk mata, membersihkan dan memperbaiki hati yang bermasalah akibat minum alcohol, membina system imun, mengatasi masalah buasir dan sebagainya.


Sifat-sifat peria: sumber:http://www.peria2u.com/index.php?page=utama


Peria sayuran berharga mempunyai proses metabolik dan physiologik badan manusia. Ia mempunyai sifat-sifat berikut:-

i.mengandungi beberapa bahan yang beraktiviti hypoglycemic, iaitu menurunkan paras gula dalam darah
ii.menggalakkan nafsu makan
iii.membantu proses penghadaman, maka ia digunakan untuk pengubatan masalah penghadaman
iv.mengandungi sifat emetik, purgatif dan anthelmentik dan juga anti-kembong
v.memecah lemak dalam badan, ia dikatakan mempunyai sifat anti-lopolitik
vi.mengandungi vitamin seperti vitamin A, thiamine, riboflavin, vitamin C dan mineral seperti besi
vii.anti-radangan dan astringent. mempunyai tindakan khusus pergerakan penghadaman (bowel movement)


Berwaspada....walaupun banyak khasiat tetapi pada sesetengah orang ia akan memudaratkan juga...


"Walaupun peria banyak khasiatnya namun begitu bukan semua orang boleh memakan buah peria ini. Bagi mereka yang alah kepada peria atau sebarang tumbuhan dari keluarga tumbuhan Cucurbitaceae anda dinasihatkan agar tidak memakan peria kerana ia boleh menyebabkan alahan seperti ruam, gatal ataupun sesak nafas. Buah peria juga tidak digalakkan untuk dimakan oleh wanita sewaktu mengandung ataupun menyusukan anak. Ini adalah kerana buah peria boleh memberi risiko kepada kecacatan sewaktu melahirkan anak atau keguguran secara tiba-tiba". sumber: http://forum.cari.com.my/viewthread.php?tid=281084


sumber:
http://pahangdarulmakmur.blogspot.com/2008/09/khasiat-peria.html



0 Komen:

Catat Ulasan

Dikuasakan oleh Blogger.