My Favourite: Kuih Seri Ayu

Kuih Seri Ayu.....hmmm teringat dulu kecik-kecik, ibu selalu gak buat kuih nih...tapi just sekadar nengok jer...skrg beli yang dah siap if nak makan.....lagi best kalau nak buat stok ada yang frozen ..hihihi

Pada suatu hari sambil tengah makan kuih seri ayu nih, saja je la surf tenet tuk tgk resepinyer...and terjumpa site nih...best...seronok membaca n tgk gambar-gambar masakan k.An nih...n di sini saya lampirkan resepi kuih Seri Ayu yang merupakan salah satu resepi dalam blog kak An. SELAMAT MENCUBA....



Bahan-bahan; (menghasilkan 60 biji kuih)

1 biji kelapa parut putih
sedikit garam
1 sudu besar tepung sagu (ubi)

3 cawan tepung gandum (ayak)
1 sudu besar ovellette
2 cawan gula pasir
4 biji telur gred A (kalau gred c ke bawah tambah jadi 5)
2 cawan santan pekat (pati santan)
sedikit pewarna hijau dan perisa pandan

Cara membuatnya:

1. Gaulkan kelapa, garam dan tepung sagu- ketepikan.
2. Pukul telur dengan gula hingga kembang dan gebu(gunakan kelajuan tinggi). Masukkan tepung gandum, ovellete , pewarna hijau dan perisa pandan. Gaul guna senduk.
3. Masukkan santan pekat dan gaul lagi hingga sebati. Panaskan pengukus.
4. Susun acuan dalam pengukus. Isi acuan dengan kelapa putih. Tekan padat menggunakan hujung jari. Kukus 2 minit.
5. Isikan dengan bater (adunan kuih) seperti di dalam gambar. Kukus lagi selama 10 minit. Apabila masak, Keluarkan daripada acuan dan sedia dihidang.






sumber:http://periuktanah.blogspot.com/2009/08/kuih-seri-ayu-putu-ayu.html

0 Komen:

Catat Ulasan

Dikuasakan oleh Blogger.