Talam Keladi


Resepi dedicated to Pn Azlina n Pn Norazma yang minat bangattttttttttttt dengan kuih nih..

Satu lagi resepi yang dikongsi oleh K.An dari periuktanah.blogspot....dan kini saya kongsi kan pula dengan anda...SELAMAT MENCUBA..dah cuba hulurkan kat sini sama yer....hihihihi


Bahan-bahan: (dicadangkan buat separuh adunan jika pertama kali cuba. Gunakan loyang saiz 7 inci agar kuih tidak terlalu tebal)

***Resepi yang ini adunan penuh ye.(sesuai untuk loyang 10 inci atau 2 loyang 6 1/2 atau 7 inci)
- boleh jamu satu kampung...heheheh...

Lapisan Bawah:
300 gm keladi
600 ml santan cair (daripada 1/2 biji kelapa)
150 gm tepung beras
20 gm tepung ubi (lebih kurang 2 sudu besar)
1/2 sudu teh garam- K.An lebihkan sikit, sebab ingin rasa lebih lemak masin

Lapisan Atas:

250 gm gula pasir
1 cawan tepung beras
3 cawan santan pekat (daripada 1 biji kelapa)- K.An campurkan 1 1/2 cawan pati santan (krim) dengan 1 1/2 cawan air
1/2 sudu teh garam
pewarna ungu dan esen keladi


Cara membuatnya:

1. Kupas keladi dan cuci bersih. Potong dadu dan rendam dalam air garam selama 10 minit.Toskan dan cuci bersih sekali lagi.

2. Panaskan pengukus. Masukkan keladi ke dalam penapis dan kukus selama 15 minit. Asingkan 3/4 bahagian keladi dan masukkan ke dalam pengisar bersama santan cair. Kisar hingga halus.

(tinggalkan 1/4 keladi lagi dalam bentuk dadu untuk lapisan bawahnya apabila dikunyah ada rasa keladi asli.

3. Masukkan bahan yang dikisar bersama baki ubi keladi, tepung beras, tepung ubi dan garam ke dalam periuk. Hidupkan api perlahan dan gunakan whisk untuk mengacau agar adunan rata dan tidak berketul. Masak hingga campuran pekat.


4. Sediakan loyang bersaiz 10 inci (jika buat adunan penuh) dan panaskan pengukus. Lengser loyang dengan sedikit minyak. Masukkan adunan lapisan bawah (sebaik diangkat dari dapur) ke dalam loyang dan kukus 15-20 minit)

5. Sementara tu, sediakan lapisan atas. Campurkan kesemua bahan dan kacau sebati dengan 'whisk'. Tapiskan ke dalam periuk dan masak sebentar menggunakan api perlahan hingga adunan hampir pekat. (Jika terlalu pekat, nanti permukaan kuih talam tidak licin)

6. Tuangkan adunan ke atas lapisan bawah yang dicakar dengan garpu dan kukus selama 20 minit atau sehingga masak. Angkat dansejukkan sepenuhnya (3-5 jam) sebelum dipotong. Selalunya kuih talam (sebarang jenis talam kukus) dibuat di waktu malam dan boleh dinikmati di waktu pagi.


0 Komen:

Catat Ulasan

Dikuasakan oleh Blogger.