Bihun Sup Utara..

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...

Bihun Sup Utara....

apa bezanya yer .....Bihun sup utara ada...

1.rencahnya lain sikit je...ada tauhu/tawkua goreng dengan lobak masin..
2. Sambal dia guna cili kering ...sambal merah bukan sambal hitam a.k.a sambal kicap.
3. Bihunnya warna kuning..

tuh ja....


nih sebenarnya projek lepas raya puasa arituh..nih la baru nak load..hihihi...nampak cam sedap dak....gambaq ja tuh...sebenarnya...


MC ada buat slack / silap skit kat supnya..hahhah....tersilap campuq dengan daging kambing....pergh...rasa n bau pelik yang amat...nih la akibatnya beli daging beku, salah tengok label ...hihihi...MC campuq daging beku kononnya amik tulang sebab nampak ada putih ngan daging segar...lastly kena buat sup baru....

hihii..

untuk resepinya...hmmm masak sup semua dah pass kan....
bab bihun...nak bagi dapat warna kuning tuh....caranya ialah dengan merendam dengan serbuk kunyit.
boleh rendam dulu sebelum bihun dicelur dengan air panas.
dan tuk sos/sambal cili...resepi ada kat bawah

cara membuat SOS/Sambal cili merah Bihun Sup
sedikit minyak (minyak yg guna untk goreng bawang,jngn dibunag) 
3 sb cili serbuk  / Cili Kering Dikisar/ Cili Boh
sedikit air 
sedikit air asam jawa 
perasa 

Cara-cara 
1.Untk sos pulak,minyak lebihan bawang goreng tu digunakan untk tumis cili serbuk yg telah dibancuh dngn sedikit air. 
2.Biar sampai naik minyak. 
3.Masukan air asam dan persa secukup rasa. 
Bila nak mkn,hiaskan dengan bawang goreng,daun bawang dan daun sup,lobak masin dan sambal secukup rasa.


Makan timeeeeeeeeee.............dap dap...

0 Komen:

Catat Ulasan

Dikuasakan oleh Blogger.