Bahan-bahan untuk filling Tart Telur
1/4 cawan Gula Halus
1/4 cawan Susu Cair atau Susu Segar
1/4 cawan Whipping Cream
3 biji Telur Kuning
1/4 sudu kecil Vanilla Extract
atau
1 cawan susu cair
4 biji telur
1 cawan gula halus
1 cawan air
1 tbs tapung kastard
½ tsp vanilla essence
Panaskan oven, 200ºC.Bakar selama 20 minit. Biar sejuk dalam tin muffin selama 5-10 minit sebelum dikeluarkan .Bakar sekali sahaja.
Bahan-Bahan untuk krim pastry Tart Buah
300 ml susu segar
3 biji kuning telur
50 g gula halus
20 g tepung gandum*
20 g tepung jagung*(*disatukan dan diayak)
1 camca teh esen vanilla dan 2 camca besar mentega atau marjerin
Susun buah2an segar mengikut kreativiti masing2....tak kira buah2an tempatan atau buah2an import....Boleh juga disapu permukaan buah2an tadi dgn jem aprikot atau piping jelly utk nampak lebih berkilat.
note:krim pastry tidak perlu dibakar sekali lagi.
Bahan-Bahan untuk coco marble tart
250g cream cheese
100g telur (kurang lebih 3 1/2 biji telur gred B)
70g gula castor
70g plain yoghurt/ krim masam
10g serbuk koko - diayak
pukul cream cheese, dan gula until soft n smooth. perlahan2 masukkan telur.
ambil 100g adunan cheese, campurkan dengan serbuk koko. ketepikan.masukkan kedua-dua adunan td ke dlm piping bag. pipe kan adunan cheese ke dalam tart sehingga 80% penuh.pipekan choc cheese td ke dalam tart yg telah diisi cheese td. then, buatla marble ikut selera sendiri ye!bake for 15 minutes. then, ready to be served!
0 Komen:
Catat Ulasan