Kelas Cheesecake Puspanita



Resepi Mango Cheesecake

Lapisan Pertama
200gm biskut tiger -hancurkan
125gm butter -anchor unsalted

-Cairkan butter dan sebatikan dengan biskut yang telah dihancurkan tadi
-Padatkan ke dalam loyang 9"
-Masukkan dalam peti sejuk (30 minit)

Lapisan Kedua
300gm Cream Cheese  -philadelphia
100gm gula castor
100gm UHT whipping cream -anchor
150gm non dairy whipping cream -vivo
100gm yogurt-nestle
2.5 tbsp gelatin **
0.5 cwn air **
(campur **  double boiler sampai jernih , biarkan suam)
100gm mango puri -blend mangga tanpa air
250gm isi mangga-potong dadu


-Pukul Cream Cheese bersama gula hingga tidak berketul, licin dan lembut.
-masukkan whipping cream dan juga yogurt
-masukan adunan gelatin . gaul sebati dengan mixer.
-Masukkan mango puri. Gaul sebati seterusnya isi mangga dengan spatula.
-Tuang ke atas lapisan pertama.
-Masukkan dalam peti sejuk sebentar. (30 minit--atas melekit jangan sampai beku)

Lapisan Ketiga
2 biji mangga - blend tanpa air
1 tbsp gula castor -klu mangga dah manis x perlu bubuh
1 tbsp gelatin
1/3 cawan air
(campur **  double boiler sampai jernih , biarkan suam)

-Satukan kesemua bahan dan kacau sebati
-Tuang atas lapisan kedua.

tips:Semalaman @ 4-5jam chill
9" - RM100
6 small container (size=SQ450)

Resepi Strawberry Cheesecake

Lapisan pertama
200gm biskut digestive-hancurkan
100gm butter -anchor unsalted

-Cairkan butter dan sebatikan dengan biskut yang telah dihancurkan tadi
-Padatkan ke dalam loyang 8"
-Masukkan dalam peti sejuk (30 minit)


Lapisan Kedua
250gm cream cheese
60gm gula castor
6 biji strawberry -potong dadu
1 tsp strawberry paste- ganti jem pun boleh
200ml whipping cream-boleh ganti yogurt or half/half
2 tbsp gelatin
125ml air


-Pukul creamcheese bersama gula hingga tidak berketul
-Masukkan whipping cream
-Masukkan adunan gelatin.Gaul sebati
-Masukkan strawberry yang telah dikisar halus.Gaul sebati seterusnya isi strawberry
-Tuang ke atas lapisan pertama
-Masukkan dalam peti sejuk sebentar


Lapisan Ketiga
6 biji strawberry
1 tbsp gula castor -klu dah manis x perlu bubuh
1 tbsp gelatin
1/3 cawan air
(campur **  double boiler sampai jernih , biarkan suam)

-Satukan kesemua bahan dan kacau sebati
-Tuang atas lapisan kedua.


Thank you  to Puspanita JPM dan Cikgu Hazlilawati Binti Zainal, Kolej Komuniti Hulu Langat..... 09 September 2017

0 Komen:

Catat Ulasan

Dikuasakan oleh Blogger.