Ikan Gelama Kering / Masin


Pinjam gambar yer....cik Ida zabida... :). Hasil google..

Sedapnyaaaaa.......Assalamualaikum..

Alkisahnya pada satu hari.....hihihi.

Punyala kempunan nak mancing ikan gelama maka.....terjadila trip pancing di kelong Teluk Gong, Klang.

Alhamdulilah ada rezekinya...n baru kenal jenis gelama...ada gelama pisang warna kekuningan/keemasan.



cecomel je hasilnya...ada yang dah digoreng atas kelong...ada juga yang bawa balik. Semangat nak memasak lastly berkurun juga duk dalam peti ais tak terabis...

So, hari ini ....first time ever. Nak try buat ikan kering masin...

google ke https://www.rasa.my/cara-cara-menghasilkan-ikan-gelama-masin-secara-homemade/

So caranya mudah...tapi jadinya x tentu lagi..

step:
  1. Siang dan bersihkan
  2. Lumur garam setiap seekor, then susun cecomel dalam bekas.
  3. Masukan air cecukup tenggelamkan ikan saja, tutup kemas bekasnya.*pastikan garam mencukupi kalau tak nanti ikan busuk.
  4. Rendam selama 24 jam.
  5. Kemudian, basuh dan suaikan rasa. If terlebih masin rendam dengan air biasa dulu, tapi jangan lama-lama terus hilang pulak nanti masinnya.
  6. Lepas tu susun la dalam dulang, percikkan cuka ke seluruh ikan bg mengelakkan diganggu lalat.
  7. Jemur 1-2 hari bergantung cuaca.
InsyaAllah done.


0 Komen:

Catat Ulasan

Dikuasakan oleh Blogger.