Temu Pauh/ Kunyit Putih/Kunyit Emas

 Assalamualaikum....



 Ulaman yang baru diperkenalkan oleh sahabat ..

Info dari https://www.huhahuhajerr.com/2016/10/kenali-tumbuhan-herba-temu-pauh-kunyit.html

Temu, temu pauh dan kunyit putih adalah nama tanaman yang sama bagi pokok herba ini. Berkhasiat sebagai anti cancer, merawat ketegangan urat saraf, kurangkan kolestral & darah tinggi & bantu kurangkan masalah pencernaan & salur darah sumbat. Boleh juga kurangkan stress.




Luar putih dalamnya kuning emas....sedapp. Suami kata mcam rasa mangga kuinin.
Betul..betul..betul....mangga muda.

info dari https://www.facebook.com/bijibenihsayuran/posts/pokok-kunyit-putih-belakang-daunnya-ada-lorek-warna-merahpokokkunyitputih-myhome/1673104966107919/

Buang angin dalam badan.
Menyembuhkan sakit perut.
Dikatakan berkhasiat untuk merawat kanser.
Membantu menyembuhkan penyakit tumor.
Mencegah kerosakan gen.
Membantu mengurangkan berat badan, sesuai bagi yang sedang diet.
Meningkatkan nafsu makan. ----> oh nooooo.
Menyembuhkan asma dan sesak nafas.
Mampu menghentikan pendarahan.
Sebagai sumber antioksida.
Membantu merangsang produksi sel darah merah.
Menyegarkan kulit

info dari https://en.wikipedia.org/wiki/Curcuma_zedoaria

Zedoary (Kunyit emas)
Rimpang zedoary yang boleh dimakan mempunyai dalaman putih dan wangian yang mengingatkan pada mangga; namun, rasanya lebih mirip dengan halia. Di Indonesia, ditumbuk menjadi bubuk dan ditambahkan untuk membuat pasta kari putih, sedangkan di India, cenderung digunakan segar atau dalam acar. Dalam masakan Thai, ia digunakan mentah dan dipotong nipis dalam salad Thai tertentu. Ia juga boleh dihiris menjadi potongan nipis bersama dengan ramuan dan sayur-sayuran lain dengan beberapa jenis nam phrik (pasta cili Thai). Ia juga digunakan di India untuk mencicah dal dan chutney.


0 Komen:

Catat Ulasan

Dikuasakan oleh Blogger.