Apa itu rumpai laut?
Sejenis tumbuhan herba yg tumbuh secara terapung di laut. byk terdapat di semporna atau sabah kerana ia sebahagian daripada projek kerajaan malaysia.
Apa khasiat rumpai laut?
Untuk kecantikan kulit dan kesihatan dalaman, mengurangkan risiko penyakit2 kronik kerana rumpai laut mempunyai byk kandungan mineral yg diperlukan badan manusia.
Tak ada kesan sampingan ker?
Penternakan rumpai laut tdk menggunakan apa2 baja atau racun kimia. ia dibiarkan tumbuh sehinggga matang sebelum di pungut. rumpai laut yg dipungut akan dijemur atau stim sehingga kering, kemudian dijual. maka, tiada apa2 campuran bahan kimia,perisa,pengawet atau perwarna tiruan. tiada kesan sampingan.
- Mengantuk,
- Sedikit keletihan,
- Sakit kepala,
- selesema dan batuk
- Sedikit rasa sakit-sakit di tempat tertentu (selalunya di organ yang pernah bermasalah dan sedang mengalami masalah.
- Keadaan ini berlaku kerana badan bertindakbalas dalam proses detox( badan membuang TOKSID).
- Bagi yang masalah RESDUNG. pengguna kemungkinan akan berasa gatal mata, hidung berair dan berhingus, ini terjadi kerana kesan tindakbalas positif dan ia hanya bersifat sementara.
- Ia BUKANLAH KESAN SAMPINGAN.
- Pengguna juga kemungkinan akan kerap membuang air kecil untuk minggu pertama.
Siapa yang boleh makan kolagen ini
- Wanita dan lelaki
- Ibu mengandung – Kulit bayi jadi cantik, putih dan halus (untuk kandungan 6 bulan keatas shj). Ibu rasa bertenaga dan tidak mudah letih
- Ibu menyusui bayi- boleh makan tapi dengan syarat tidak boleh lebih 5 gram sehari kerana kandungan iron adalah tinggi.
- Kanak-kanak yang berumur 2 tahun ke atas (hadkan kpd 1-2 sudu shj)
- Wanita selepas bersalin/berpantang TIDAK DIGALAKKAN makan rumpai laut hingga selepas 3 bulan bersalin kerana ia bersifat sejuk.
SANGAT DISARANKAN UNTUK MEREKA:
-bermasalah kulit (menghapuskan jerawat muka/badan, kudis, kegatalan)
-luka kemalangan/pembedahan (mempercepatkan kesembuhan kecederaan)
-warga emas, sakit terlantar/uzur (untuk memulihkan tenaga)
Kenapa rumpai laut berubah warna dan ada kristal putih?
Kristal putih adalah garam laut. akan hilang apabila dicuci. warna rumpai laut berubah berperingkat2 tetapi jgn risau, khasiat tetap sama.
Beza rumpai laut ungu dgn kuning?
Rumpai laut ungu lebih banyak khasiat berbanding rumpai laut kuning kerana rumpai laut ungu diproses secara semulajadi. Berkhasiat untuk kesihatan dan kecantikan.
Rumpai laut kuning diproses secara stim . berkhasiat untuk kecantikan.
TIPS
Rumpai laut kuning diproses secara stim . berkhasiat untuk kecantikan.
TIPS
- Jangan minum kopi, nescafe, teh, berkarbonat atau minuman yang tinggi kandungan kafein Selepas mengambil kolagen sekurang-kurangnya 3 jam
- Ambil bersama vitamin C untuk kesan yang maksimum dan cepat
- Banyakkan minum air kosong 2.5 - 3 liter sehari bagi melancarkan pembuangan toksin dan memaksimakan penyerapan kolagen oleh badan.
- Jangan minum kopi, nescafe, teh, berkarbonat atau minuman yang tinggi kandungan kafein Selepas mengambil kolagen sekurang-kurangnya 3 jam
- Ambil bersama vitamin C untuk kesan yang maksimum dan cepat
- Banyakkan minum air kosong 2.5 - 3 liter sehari bagi melancarkan pembuangan toksin dan memaksimakan penyerapan kolagen oleh badan.
Berapa lama rumpai laut belum dimasak boleh bertahan?
Setahun lebih jika tdk bercampur dgn apa2 bahan atau cecair.
proses penyimpanan rumpai laut ni di sarankan slepas di buka, terus simpan kedalam bekas kedap udara atau plastik yg di ikat dgn getah agar rumpai tidak msuk angin.kalau msuk angin rumpai kering ni akak keluar garam2 putih seperti kulat tp itu buka kulat, itu hasil garam yg ada dalam rumpai.kalau nak guna baru buka , cuci dan rendam .PERHATIAN!!!..benda putih2 yang melekat di rumpai tu buka kulat yek..itu GARAM yg terkeluar .jgn sesekali buang, abaikn je, bila nak guna , cuci macm biasa dn rendam.
Kolagen siap dimasak anti kulat. tidak rosak tetapi pastikan kolagen ini tdk bercampur dgn bahan makanan yg lain. contohnya gunakan sudu yg bersih semasa scoop kolagen. jika bercampur dgn makanan yg lain, kolagen akan rosak atau basi.
Kolagen rumpai laut yg siap dimasak klu tk simpan dlm peti ais, tak per ke?
Mesti simpan dlm peti ais.klu tidak kolagen rumpai laut akan basi atau rosak.
Bagaimana rasa rumpai laut?
Tawar dan sedikit hanyir. Utk kurangkan hanyir, rendam dgn daun pandan atau masukkan sehelai daun pandan semasa memasak.bole juga rendam dgn asam keping atau tepung gandum.
- Nilai-nilai nutrisi 10x ganda lebih tinggi daripada sirip ikan yu (rm300/mangkuk)
- Khasiatnya sama dengan sarang burung layang-layang (rm400 hingga ribu2 ringgit)
- 24% kolagen ini bersamaan 2 keping sarang burung layang2
- PH bernilai 7.6
- KALSIUM- 37x lebih tinggi daripada hati ikan.
- ANTIOKSIDA – 55Ox lebih kuat dari vitamin C.
- VITAMIN A – 40x lebih hebat dari Beta Carotine atau 638 kali lebih hebat dari daging lembu.
- PROTEIN – 21x lebih banyak dari susu.
- OMEGA 3 DAN OMEGA 6 – 2326x lebih banyak dari ikan.
- Tumbuhan yang mempunyai banyak mineral didalamnya jika dibandingkan dengan sayur daratan yang lain. Antaranya ialah kalsium, kalium,zat besi, magnesium, iodine, potasium,vitamin B6,B12,C,A,omega 3 dan antioksidanKaya dengan OMEGA-3 yang akan membuat kulit KENYAL dan KENCANG
- Penuh dengan KOLAGEN
- Kandungan SERAT yang tinggi juga memudahkan penghadaman dan dapat membantu pengguna mengatasi masalah sembelit/buasir.
- Kandungan IODINE yang tinggi, berfungsi untuk menghalang tubuh manusia menyerap logam berat yang berbahaya seperti plumbum, yang boleh mengakibatkan kanser darah dan kanser tulang
- Sudah diiklankan dalam rancangan NONA 20 mei 2012 (pada yang sempat tonton lah)
Kelebihan Rumpai Laut
- Melaraskan BERAT BADAN dan HORMON
- Anti-bakteria, membuang TOKSIN
- Menghilangkan SEMBELIT
- Mengurangkan TEKANAN DARAH TINGGI
- MENCANTIKKAN KULIT, MELICIN & MENEGANGKAN kulit. (anti penuaan)
- Meransang penghasilan SEL-SEL BARU kulit dan menyembuhkan LUKA
- MENGUATKAN SISTEM ABDOMEN dan memelihara KELENJAR TIROID
- Memperbaiki masalah KULIT dan RAMBUT, mengurangkan KEDUTAN & TEMPAT HITAM
- SELULIT dan JERAWAT
- Membantu meningkatkan METABOLISME
- Memejalkkan PAYUDARA, OTOT dan PUNGGUNG
- Menurunkan tahap KOLESTROL dalam tubuh
- Melembutkan TUMIT KAKI merekah
- Menguatkan TULANG SENDI, menjauhi ARTRITIS dan OSTEOPOROSIS
- Meningkatkan PEREDARAN DARAH, mengurangi sakit BAHU dan BELAKANG
- Mencegah KANSER/TUMOR
- Meningkatkan fungsi PENGHADAMAN/PENCERNAAN dan MERAWAT GASTRIK
- Mencegah ANEMIA
- Memberi Kekenyangan/DIET
- Meningkatkan SEL RAWAN, LIGAMEN dan OTOT
- Memberi TENAGA
Sumber nutrisi yang sangat hebat untuk kesihatan dalaman dan kulit. Sesuai diamalkan lelaki dan wanita untuk semua peringkat usia.
KOLAGEN - 10 kali ganda lebih tinggi daripada sirip ikan yu dan 24% kolagen ini bersamaan denggan 2 keping sarang burung layang-layang.
KALSIUM - 37 kali ganda lebih tinggi daripada hati ikan.
ANTIOKSIDA - 550 kali lebih kuat dari vitamin C.
VITAMIN A - 40 kali lebih hebat dari Beta Carotine atau 638 kali lebih hebat dari daging lembu.
PROTEIN - 21 kali lebih banyak dari susu.
OMEGA 3 DAN OMEGA 6 - 2326 kali lebih banyak dari ikan.
KOLAGEN - 10 kali ganda lebih tinggi daripada sirip ikan yu dan 24% kolagen ini bersamaan denggan 2 keping sarang burung layang-layang.
KALSIUM - 37 kali ganda lebih tinggi daripada hati ikan.
ANTIOKSIDA - 550 kali lebih kuat dari vitamin C.
VITAMIN A - 40 kali lebih hebat dari Beta Carotine atau 638 kali lebih hebat dari daging lembu.
PROTEIN - 21 kali lebih banyak dari susu.
OMEGA 3 DAN OMEGA 6 - 2326 kali lebih banyak dari ikan.
Rumpai laut mempunyai kandungan iodine yang tinggi, berfungsi untuk menghalang tubuh manusia menyerap logam berat yang berbahaya seperti plumbum, yang boleh mengakibatkan kanser darah dan kanser tulang. Ia turut memiliki banyak vitamin dan mineral penting untuk tubuh seperti kalsium, magnesium, potasium, Vitamin B6, B12, C, A, omega 3 dan antioksidan. Kandungan serat yang tinggi juga memudahkan penghadaman dan dapat membantu pengguna mengatasi masalah sembelit/buasir.
Kaedah Penyediaan
- Basuh rumpai laut tuh bersih - bersih, ramas2 seperti basuh beras 5-6 kali
- Rendam semalaman. Tukar air 2 - 3 kali.
- Buang air rendaman tadi dan basuh sekali lagi 5-6 kali; toskan
- Campur dengan 2.5 liter air kosong (untuk 100gm rumpai laut) ke dlm periuk utk direbus selama 15-20 minit
- Selepas mendidih biarkan ia sejuk ke dalam bekas bertutup dan disimpan dalam peti ais (bukan diruang sejuk beku)
Cara Pengambilan
- Selepas bangun tidur (jangan gosok gigi lagi) dan sebelum tidur (Pastikan perut kosong)
- 3 sudu besar setiap kali makan.
- Boleh dimakan begitu saja atau
- Campur / bancuh dengan air minuman kegemaran atau
- Bancuh bersama air suam dan 1 sudu madu
Cara membuat masker
Bagaimana cara guna rumpai laut ni?
- Cuci muka dengan air suam 2-3 kali supaya pori2 di muka terbuka luas
- Lagi elok kalau diwapkan dengan wap air panas/suam
- Campurkan gel kolagen tadi dengan bahan berikut :
- Kulit Normal - Campur kolagen dengan madu
- Kulit Kering - Campur kolagen dengan jus lemon @ susu tepung
- Kulit Berminyak - Campur dengan buah tomato yang masak ranum
- Cuci beberapa kali.
- Rendam semalaman (lbh kurang 5-8jam).
- Kemudian cuci lg beberapa kali.
- rebus dgn air biasa. nisbah utk 100gram = 2-2.5 liter air.
- Masak dgn api perlahan dan kacau sehingga rumpai laut hancur.lbh kurang 20-40minit.
- Biarkan kolagen sejuk dan simpan dlm peti ais.
- Masuk 2-3 sudu ke dalam apa2 minuman. contohnya air sunquick, ribena, abc,cendol, laici kang,bandung, dll. amalkan 3 kali sehari shj. jgn ambil minuman berkafein dan berkarbonat. jgn ambil secara berlebihan,boleh sakit kepala dan sakit perut.
- Gunakan 1-2 sudu utk sapu dimuka sebagai masker. biarkan sehingga kering (lbh kurang 20minit) dan cuci. amalkan 3 kali sehari.
- Bole sapu di mana2 anggota badan seperti lengan, bahu, tengkuk atau tumit kaki bg kulit mengelupas. berkesan utk melicinkan kulit, menghapuskan jerawat dan melembutkan kulit.se eloknya sapu sebelum mandi. bila dh kering (lbh kurang 20 minit), boleh mandi.
- Basuh rumpai laut beberapa kali
- Rendam dgn air panas lebih kurang 30minit-1jam. jgn rendam terlalu lama, rumpai laut akan hancur.
- Kemudian, basuh rumpai laut yg telah direndam.
- Potong halus dan masuk kan sedikit dlm apa2 air minuman.
- Potong halus dan masuk kan dlm apa2 sup
- Potong halus dan buat kerabu mangga
- utk 50 gram rumpai laut + 1liter air menghasilkan kolagen yg boleh digunakan selama 1-2minggu
- utk 100 gram rumpai laut + 2liter air menghasilkan kolagen yg boleh digunakan selama 2-4minggu.
hadkan rumpai laut yg ingin direndam utk sehari pengambilan shj. jgn rendam terlalu byk sebab rumpai laut tk boleh di ambil dlm kuantiti yg byk. Rumpai laut yg tdk dimasak tidak boleh di buat masker atau sapu kt badan. kena berhati2 dgn kuantiti pengambilan. jika ambik byk boleh sakit perut dan sakit kepala.
mmhmm ..nak try lah.hihihi....nanti saya buat testimoni yer...
klu ok saya buka untuk jualan..hahahhaha....tapi dah ramai yg cuba ok kan....
tapi rasa best klu diri sendiri dah cuba and berjaya.
nak tanya sket ye..untuk ibu mengandung-hanya utk 6 bulan ke atas..maksudnye kalau baru nak mengandung atau mengandung dalam 2 atau 3 bulan tak boleh makan ke?
BalasPadamSaya tidak dapat memberi maklumat jelas berkenaan perkara tu..maklumat di atas adalah hasil pengumpulan dr. google dan kesan kpd sakit sendi saya selepas makan PMC.
Padamuntuk keterangan lanjut beberapa blog lain ada keterangannya.saya senaraikan untuk rujukan :
http://idarashida.blogspot.com/2013/01/rumpai-laut-pmc-panik-dengan-kesan-awal.html
http://dahliasayang.blogspot.com/2013/02/ibu-mengandung-boleh-makan-kologen.html?zx=3a211dbcdd7704b5
Terima kasih kerana meninggalkan komen ini. :)
hi..seronok baca ttg rumpai laut..sy juga nk share pengalaman sy.sila dop by
BalasPadamhttp://mswatieosman.blogspot.com/2013/05/rahsia-khasiat-itu.html
tq ;)
Salam dan selamat sejahtera
BalasPadamKepada yang berminat untuk membeli rumpai laut asli sabah gred AAA
Kaler ungu sila sms/call/whatsapp saya ditalian 011 - 26284226 harga untuk 100 gram adalah 10 ringgit
Harga tidak termasuk caj penghantaran dijamin termurah dipasaran dapatkan segera
Terima kasih admin