Nasi Ambeng ke Ambang

Nasi Ambang ke Ambeng....

Ini nasi ambang pasar ramadhan Bukit Changgang...sedap kan...ayam madu bakar..
JOM geledah apa ada dalam nasi ambang nih....

1. Nasi Putih
2. Bihun/Mee-Hoon atau Mee Kuning
3. Ikan Kering
4. Serunding kelapa <-- nih yang special nih..
5. Ayam Bakar Madu...tapi my hubby's favourite is Ayam masak Kicap..

ada macam-macam cara menghidangkannya...

dan

ada yang ramuannya lebih dari yang disenaraikan di atas.....

di bawah nih ada lagi sample nasi ambang..hihihi...sila la nengok yer



Resepi Serunding kelapa

Sebiji kelapa parut
Bahan untuk di mesin
jintan manis 1 jemput
1 sudu jintan putih
3 sudu ketumbar
4 batang serai
1/2 inci lengkuas sebesar ibujari
1/2 inci halia
4 ulas bawang putih
4 biji bawang merah
2 sdb lada kering blend
1/2 inci kunyit hidup ( elok guna yang fresh)
2 sdb udang kering
Asam jawa sebesar ibujari diperah airnya dengan 2 sdb air (pekat2)
Gula dan garam secukup rasa.
Semua bahan diatas dimesin sehingga halus

Caranya:
1. Goreng kelapa tanpa minyak (sangan) sehingga kelapa kekuningan sedikit. Ini adalah supaya serunding tahan lama dan tidak basi.
2. Tumis bahan2 yang di mesin sehingga garing. Masukkan gula merah sehingga gula hancur.
3. Masukkan air asam dan garam. Biarkan atas api kecil sehingga agak pekat.
4. Masukkan kelapa yang telah digoreng. Gaul rata lebih kurang 5 minit. Bolehlah diangkat.



Selamat Mencuba......

0 Komen:

Catat Ulasan

Dikuasakan oleh Blogger.