Simple kek 4 tea time..


hihi....dulu masa tingkatan 3 saya dalam kelas ERT(ekonomi rumah tangga)..

Ada la belajar menjahit n memasak sesikit....waa time dalam kelas ..alhamdulilah menjadi ja ...time nak praktikal kat umah ...hancusss..

Time masak ....hmmm seingat saya ...masak pastri sardin ngan kek....comey ja..

sekali try masak kek kat umah..waaalaaahhh wehhh bantut ....mendap..keras...tak berani nak wat dah ..makan tahun tak try buat balik..

ni dah berumur ni baru la try cari balik resepi n buat...
ada yang kata kekadang resepi google tenet ni....antara jadi ke idak ja.. alhamdulilah yg ni cam beli kat kedai..huhuhu...tapi takleh lama godaknya.

taraaa....comey dak..walaupun simple n biasa ja..tapi bangga giloss bila hubby yg cerewet makan pun suka...hihihi..



fresh from dapur mek chomot ni....n masuk dlm tummy..hihihi..

Bahan-bahan:

200g tepung gandum
210g gula kastor
250g butter ( guna buttercup ..sedappp)
5 biji telur
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil esen vanilla

Cara masak:

1. Pukul butter n gula sampai kembang.
2.  **kemudian masukkan tepung dan baking powder yg telah diayak.
3.. **Masukkan telur satu persatu.
** Nota: jangan over pukul..sekadar bagi sebati saja.
4.Masukkan esen vanila.
5.Bakar selama 55 minit 160 darjah celsius. ( dulang pembakar 8")

Nota tambahan: klu nak berbelang . Bahagikan adunan dan tambahkan perasa dan pewarna.Jangan banyak kalu cecair. Klu adunan dalam paper cup sila kurangkan masa membakar.

Klu ada penyakit kencing manis, sila kurangkan gula yer..dicadangkan 170g sahaja guna kay...berhati-hati sebelum melarat. :P

"Selamat mencuba"

0 Komen:

Catat Ulasan

Dikuasakan oleh Blogger.