Bahan:
5 Ekor Ketam- dicuci dan potong dua <--bahagian sepit diketuk supaya senang makan
satu kotak santan atau 2 biji kelapa (pati santan) <---kalau taknak pekat kurangkan santan
Daun Kunyit
1 sudu teh Serbuk kunyit
4 ulas bawang kecil
3 ulas bawang putih
2" halia
1 btg serai dititik
3 keping asam keping
5 kacang bendi
Garam secukup rasa.
8 biji cili padi<--kalau nak pedas tambah lagi yer.
1 cawan air.
Cara memasaknya:
1. Bawang Merah Kecil, Bawang Putih, halia dan Cili padi ditumbuk dan tumis dengan minyak sedikit saja.
2. Masukan ketam, air ,serai,asam keping dan separuh santan.
3. Masukkan serbuk kunyit dan garam serta kacang bendi.
4. Bila dah didih dan rasanya dah sedap masukkan lagi separuh santan.
5. 10 minit kemudian angkat yer.
6. Ready untuk makan.
**sepanjang masa memasak pastikan api sederhana yer.
selamat mencuba...
0 Komen:
Catat Ulasan