Siput Mentarang

Assalamulaikum dan Salam Sejahtera semua...

Hari ini kita bercerita tentang siput Mentarang yer.....kenal tak siput nih....dulu kecik -kecik..hmm....tak kecik sangat juga dalam darjah 6..hahahha..first time kenal siput nih masa pie Kuala Perlis...

kat situ, ramai yang pie kuala masuk selut, carik siput nih...famous tul kat sana....balik buat masak air+serai n etc....hihi...tahun 1992

lepas tuh dah lama tak tengok n makan siput nih....

so dalam tahun nih pulak la baru merasa balik...tuh pun atas ihsan adik yang pie buat apa ntah kat kuala selangor tuh...n nasib baik la dia teringat jugak kat kakak dia nih kan.....so dapat la ole-ole 'Siput Mentarang Bakar"......perghhhhhhhhhhhh...sedap nya dapat meratah.....hish...sedap la ....nih incident awal tahun .......tetiba terasa nak lagi nih....treat untuk ujung tahun lak.........

nih la rupanya ....


2 gambar atas tuh pinjam dari Pakcik Google....
yang bawah nih la gambar siput ole-ole MC....
dah setengah habis, baru teringat nak snap...janji ada ye dak..

tapi...tu la orang kata....
tak elok makan banyak sangat seafood....
tapi kalau pandai seimbangkan permakanan ok la kan...

nih antara teori or nasihat yang MC jumpa...

 sumber:http://youaqeeda.blogspot.com/2009/12/siput-mentarang-kuah-serai.html

** Biasanya, seafood seperti siput mentarang telah menghasilkan air dan garam mineral dengan sendiri..maka x perlu nak letak garam banyak-banyak dan tuang air banyak-banyak... 

**Utk menjaga kesihatan, pastikan pemakanan seimbang, bila kita kuat makan seafood, makanlah juga sayur-sayuran dengan banyak. Ini kerana kandungan protein dan mineral dalam makanan seafood adalah begitu tinggi, jika berlebihan kandungannya dalam tubuh kita, ia boleh menjadi punca utk kita mendapat penyakit Gout, yg mana protein/mineral berlebihan terkumpul di sendi-sendi...selanjutnya boleh refer kepada doktor-doktor dan jurnal kesihatan yer..


0 Komen:

Catat Ulasan

Dikuasakan oleh Blogger.