Saya
Sukaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...................
Simpan resepi la dlu...huhuhu
First Resepi daripada:
http://mommyel.blogspot.my/2014/09/resepi-congo-bar-confirm-jadi.html
Bahan-bahan
1 cawan butter
2 1/4 cawan tepung gandum
1/2 sk garam
2 1/2 sk baking powder
2 cawan gula perang
3 biji telur
1sk esen vanila
1 1/2 cawan chocolate chips
1/2 cawan raisin
Cara-cara
1. Ayak tepung, garam dan baking powder.
Ketepi kan.
2. Putar butter dan gula perang.
3. Masukkan telur satu per satu.
4. Masuk kan esen vanila
5. Masukkan bahan yang di ayak tadi
sedikit demi sedikit sehingga habis.
6. Masukkan chocolate chips &
raisin.
7. Tuang adunan kedalam loyang bergris.
Di sarankan guna loyang etak 13x9. Tapi saya punya tak tau ukuran. Hihihi.
8. Bakar didalam oven selama 30 minit
pada suhu 170 darjah celcius.
Second Resepi daripada:
Bahan-bahan;
315 gm tepung gandum
2 1/2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil garam
150 gm butter
320 gm gula perang – boleh kurangkan (Saya kurangkan jadi 250 gram)
3 biji telur
1 sudu kecil esen vanila
250 gm chocolate chips
1 cawan kacang pican atau apa2 kekacang – optional (saya tak letak)
Kepingan badam untuk taburan – optional (saya tak letak)
2 1/2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil garam
150 gm butter
320 gm gula perang – boleh kurangkan (Saya kurangkan jadi 250 gram)
3 biji telur
1 sudu kecil esen vanila
250 gm chocolate chips
1 cawan kacang pican atau apa2 kekacang – optional (saya tak letak)
Kepingan badam untuk taburan – optional (saya tak letak)
Cara Membuatnya;
1. Ayak tepung,
baking powder dan garam dalam bekas besar dan ketepikan.
2. Dalam bekas lain
campurkan gula perang bersama mentega dan kacau rata sehingga butter melarut.
3. Masukkan telur
sebiji demi sebijik dan putar sebati.
4. Masukkan esen
vanila.
5. Masukkan tepung ,
baking powder dan garam yang telah di ayak dan kacau rata.
6. Akhir sekali
masukkan chocolate chips dan kekacang dan gaul sempurna.
7. Tuangkan adunan
kedalam tin pembakar ukuran 13 X 9 (saya guna 10 x
10 inci) yang telah digris dgn butter dan dialas dgn kertas minyak.
8. Ratakan permukan
adunan dan taburkan kepingan badam dan chocolate chips jika suka sebagai
hiasan.
9. Bakar pada suhu
170C selama lebih kurang 30 minit atau sehingga permukaan atasnyer kuning
keemasan. Jangan terlebih bakar.
Copy & Paste
0 Komen:
Catat Ulasan