CongoBar Resepi Save


Saya Sukaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...................
Bila nak buat ni......
Simpan resepi la dlu...huhuhu

First Resepi daripada:
http://mommyel.blogspot.my/2014/09/resepi-congo-bar-confirm-jadi.html

Bahan-bahan
1 cawan butter
2 1/4 cawan tepung gandum
1/2 sk garam
2 1/2  sk baking powder
2 cawan gula perang
3 biji telur
1sk esen vanila 
1 1/2 cawan chocolate chips
1/2 cawan raisin


Cara-cara
1. Ayak tepung, garam dan baking powder. Ketepi kan.
2. Putar butter dan gula perang.
3. Masukkan telur satu per satu. 
4. Masuk kan esen vanila
5. Masukkan bahan yang di ayak tadi sedikit demi sedikit sehingga habis.
6. Masukkan chocolate chips & raisin.
7. Tuang adunan kedalam loyang bergris. Di sarankan guna loyang etak 13x9. Tapi saya punya tak tau ukuran. Hihihi.
8. Bakar didalam oven selama 30 minit pada suhu 170 darjah celcius.

Second Resepi daripada:
http://dapur.ibucergas.com/resepi-blondies-congo-bar-yang-sedap/

Bahan-bahan;
315 gm tepung gandum
2 1/2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil garam
150 gm butter
320 gm gula perang – boleh kurangkan (Saya kurangkan jadi 250 gram)
3 biji telur
1 sudu kecil esen vanila
250 gm chocolate chips
1 cawan kacang pican atau apa2 kekacang – optional (saya tak letak)
Kepingan badam untuk taburan – optional (saya tak letak)
Cara Membuatnya;
1.      Ayak tepung, baking powder dan garam dalam bekas besar dan ketepikan.
2.      Dalam bekas lain campurkan gula perang bersama mentega dan kacau rata sehingga butter melarut.
3.      Masukkan telur sebiji demi sebijik dan putar sebati.
4.      Masukkan esen vanila.
5.      Masukkan tepung , baking powder dan garam yang telah di ayak dan kacau rata.
6.      Akhir sekali masukkan chocolate chips dan kekacang dan gaul sempurna.
7.      Tuangkan adunan kedalam tin pembakar ukuran 13 X 9 (saya guna 10 x 10 inci) yang telah digris dgn butter dan dialas dgn kertas minyak.
8.      Ratakan permukan adunan dan taburkan kepingan badam dan chocolate chips jika suka sebagai hiasan.
9.      Bakar pada suhu 170C selama lebih kurang 30 minit atau sehingga permukaan atasnyer kuning keemasan. Jangan terlebih bakar.

 Copy & Paste

0 Komen:

Catat Ulasan

Dikuasakan oleh Blogger.