Resepi 1:
Biskut Famous Amos
Oleh: Azie Kitchen
Bahan A
1/4 cawan gula kaster
1/2 cawan gula perang
1/2 cawan mentega (~+75 gm)
1/2 cawan minyak jagung
1 biji telur gred B
1/4 sk garam
1/2 sb susu segar @ susu tepung
1/2 sk vanilla extract
Bahan B
2 cawan tepung gandum (di ayak)
1 sb serbuk koko (di ayak)
1 sb tepung jagung (di ayak)
1/2 sk cream of tartar Nona (boleh ganti dg 1/2 sk cuka/ jus lemon)
1/2 sk soda bikarbonat
1/2 cawan walnut cincang/almond nib (blh ganti biji bunga matahari)
1 cawan semi sweet chocolate chips
Cara cara:
Satukan kesemua bahan A ke dalam mangkuk besar. Satukan sehingga sebati dengan menggunakan whisk.
Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 160C selama 15-20 minit. Saya bakar selama 20 minit. Angkat dan sejukkan di atas jaring.
Resepi 2:
Biskut Chocolate Chips versi 'gelap'
Bahan-Bahan:
- 1 cawan mentega unsalted (227g), suhu bilik
- 1/2 cawan gula kastor
- 3/4 cawan gula perang
- 2 biji telur
- 1 1/2 sudu kecil esen vanilla
- 2 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan serbuk koko
- 3/4 sudu kecil baking soda
- 1/4 sudu kecil garam
- 1 1/2 - 2 cawan coklat chip (semisweet)
- 1/2 cawan badam cincang (almond nib), bakar seketika
Cara Penyediaan:
- Panaskan oven pada suhu 170°C.
- Ayak tepung gandum bersama serbuk koko, baking soda dan garam.
- Dalam mangkuk berasingan, putar mentega bersama gula kastor dan gula perang sehingga putih. Masukkan telur sebiji demi sebiji dan putar sehingga kembang.
- Dengan kelajuan perlahan, masukkan bahan ayak sedikit demi sedikit dan putar sebati.
- Masukkan pula coklat chip dan badam. Kacau sehingga adunan sekata dan rehatkan doh seketika.
- Griskan dulang dan lapik dengan kertas baking. Scoop dengan pencedok ice cream atau sudukan adunan di atas dulang dengan jarak yang jauh kerana biskut akan mengembang apabila dibakar.
- Bakar selama 15-20 minit.
Tips:
- Untuk mendapatkan biskut yang lebih tebal tapi rangup, masukkan doh yang sudah di scoop ke dalam peti sejuk selama lebih kurang 1 jam sebelum dibakar.
Resepi 3:
RESEPI BISKUT CHOC CHIP ALA FAMOUS AMOS
1. Bahan A: Kacau Rata
Semua bahan ini hanya perlu dikacau sebati saja.
- 250 gram marjerin (saya guna Farmcow)
- 1 1/4 cawan brown sugar
- 1 sudu kecil esen vanila
- 1 biji telur
Bila dah kacau, masukkan pula bahan B seperti bawah.
2. Tambahkan Bahan B
- 2 1/2 cawan tepung gandum
- 1/2 cawan tepung jagung
- 1 sudu kecil baking powder
- 1 sudu kecil soda bikarbonat
- 6 sudu besar minyak
- *2 cawan cip coklat (masukkan akhir sekali)
Gaulkan lagi dan kacau rata semua bahan di atas kecuali cip coklat. Bila dah sebati, baru tambahkan pula 2 cawan cip coklat. (Saya guna 300gA)
Bila dah menjadi adunan, masukkan ke dalam peti sejuk sekejap dalam setengah jam
Bakar 20 minit suhu 150 darjah guna api atas bawah
0 Komen:
Catat Ulasan